O AFRO BADINYA

Misija Afro Badinye je donijeti komadić Afrike u Hrvatsku s radosnim ritmovima i plesovima zapadne Afrike, podijeliti pozitivnu energiju i povezanost među ljudima, bez obzira odakle dolazimo, crni ili bijeli, duboko u sebi smo svi isti. Ova poruka sadržana je i u našem imenu, jer "badinya" na jeziku Mandinka znači "obitelj". 


Udruga Afro badinya nastala je 2017. godine u Zagrebu. Na Mandinka jeziku, koji se koristi u različitim državama Zapadne Afrike, BADINYA znači obitelj. Udruga okuplja različite ljude, različite dobi, profesija i zanimanja, a ono što nas sve spaja i drži čvrsto na okupu je ljubav za afrički ples i pjesmu. Našu strast i vještine predstavljamo kroz nastupe i radionice koje jačaju solidarnost i mir među različitim narodima i rasama, ublažavaju socijalne, dobne i spolne razlike među ljudima. Jednostavnije rečeno, širimo dobre vibracije!

ABDOULAYE MAMADOU SEYDI ključna je figura udruge; on je srce, duša i kreativni vođa. Profesionalni je glazbenik i plesač, rođen u Senegalu. Bavi se tradicionalnom zapadnoafričkom glazbom i plesom. Uz ples, nastupa i kao bubnjar na djembi, kongama i seroubi. Vodi plesene radionice te organizira evente i partyje. Svojim entuzijazmom i energičnošću vodi polaznike plesnog tečaja kroz čaroliju ritma. Ples je to, vrlo prirodnih, "intuitivnih", živih pokreta. Zahtjevan , ali energičan, uvijek u sebi sadrži "križne" pokrete, tako da se kreće svaki dio tijela, te je odličan trening za mozak. Često se oponašaju pokreti životinja: slona, ptice, žirafe, zmije. Osim što je sjajna tjelesna vježba, oslobađa i duh, iscjeljuje psihu i ruši barijere.

Afrički bubanj prema bambarskim ljudima u Maliju, ime djembe potječe od izreke "Anke djé, anke bé" koja se prevodi kao "svi se okupljaju u miru" i definira svrhu bubnja. To je bubanj koji se udara rukama, bez posrednika. Njegov je zvuk snažan, vibratoran i iscjeljiv. Nikada se ne koristi kao poziv na rat.

Ples će uvijek biti "začinjen pjesmom". Učimo pjevati na sasvim različitom jeziku, sasvim različite melodije od onih na koje smo navikli i to je također fascinantno iskustvo. U pjevanju nema "pogreške", nema krive intonacije. Jedino što trebamo, "dati sebe", pustiti glas i emociju kroz pjevanje.

Svake godine organiziramo evente u kojima se stalno šire sadržaji: uz pjesmu i ples, predstavljamo Afriku i kroz maštovite odjevne kreacije, te slikovitu šminku modne dizajnerice te likovne umjetnice Ive Topličan, koja je također članica udruge.

Sam Bushara, dugogodišnji član, glazbenik i kipar iz Sudana već je dugi niz godina u Hrvatskoj,kako rado kaže, pravi "Afro- purger"; U fokusu mu je rad sa djecom, s naglaskom na djecu s posebnim potrebama; osobito uspješna je njegova radionica afričkih maski.Ostvarili smo i prekrasnu suradnju sa akademskim zborom Vladimir Prelog, a kojima smo nastupali kao gosti na njihovom koncertu u čast crnačkoj glazbi u HGZ-u. Abi Seydi uživa u hrvatskoj kulturi i njegove koreografije često sadrže i elemente hrvatskih narodnih plesova i pjesama. Tako smo u zapadno-afričkim plesom sabar, seruba ili kidjaba uklopili zagorski "Kriči kriči tiček" te slavonsku "Mistu". Za domaće ritmove zadužena je Irma Lovrečki, koja ima iskustva sa floklorom.


Izradite web-stranice besplatno! Ova web stranica napravljena je uz pomoć Webnode. Kreirajte svoju vlastitu web stranicu besplatno još danas! Započeti